2022-02-17 14:25:04• hírek • Bede Emőke

Beiktatták Szatmár megye új prefektusát – VIDEÓ

Hivatalosan is beiktatták tisztségébe Szatmár megye új prefektusát: a tisztséget Altfatter Tamástól a Szociáldemokrata Pártot képviselő Radu Roca vette át. A korábbi kormánymegbízott azonban nem távozik ezzel az intézménytől, hiszen alprefektusként folytatja tevékenységét, s ugyanezen posztot tölti be mellette a Nemzeti Liberális Párt tagja, Romeo Pop is.

A prefektussá kinevezett, állatorvosi végzettségű Radu Roca 2012 és 2016 között Szatmárnémeti alpolgármestereként, majd a Környezetvédelmi Minisztérium helyettes államtitkáraként tevékenykedett, legutóbb pedig a Szatmár megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóságnál töltött be vezető tisztséget.


„Ez egy rendkívüli nap. A kormánymegbízotti funkció egy megtisztelő tisztség, viszont nagy felelősség is. Köszönöm párttársaimnak a belém fektetett bizalmat. Köszönöm a PSD szatmári elnökének, Mircea Govornak a bizalmat, köszönöm a PSD vezetésének a kinevezést. A tisztségnek, melyet mától kezdve szociáldemokrataként betöltök, kétségtelenül politikai jellege is van, viszont biztosíthatok mindenkit, hogy Szatmár megye minden lakójának prefektusa leszek, függetlenül a nemzetiségétől vagy politikai hovatartozásától. Biztosíthatom önöket elhivatottságomról, és azt szeretném, hogy még nyitottabbak legyünk azon polgárok felé, akikért dolgozunk” – mondta el megbízatása átvételekor Radu Roca. Az új kormánymegbízott ezt követően mind a helyi, mind a megyei önkormányzatokat támogatásáról biztosította, és a prefektusi hivatal korábbi vezetőségének is köszönetet mondott az elmúlt években végzett munkáért, különösképp a pandémia árnyékolta időszakban.



Altfatter Tamás leköszönő beszédében mérleget vont az elmúlt egy évben prefektusként végzett munkájáról. „A kormánymegbízotti mandátumom egy rendkívül nehéz ciklus volt. Sokkal nehezebb akkor prefektusnak lenni, amikor nem kell az embernek egy járványhelyzetet kezelnie. A járvány megfékezése érdekében folytatott harcban és az ehhez tartozó oltási kampányban nagyon jó kapcsolatot építettünk ki a belügyminisztériumhoz tartozó intézményekkel és a közegészségügyi igazgatósággal, ennek köszönhetően a járványt sikerült – más megyékkel összehasonlítva – kordában tartanunk. Más megyéknél alacsonyabb incidenciákat jegyeztünk, és minden felszerelés adott volt ahhoz, hogy a Szatmár megyei kórházakban megfelelően elláthassák a kezelésre szoruló pácienseket. Ami az oltási kampányt illeti, személyes célom az volt, hogy Szatmár megye lakosságából legalább 100 ezer fő kapja meg a vakcinát, ma pedig átléptük a 130 ezres határt. Tavaly nyáron még csak álmodni sem mertem arról, hogy ezt a számot elérjük” – mondta el Altfatter.


A leköszönő prefektus a polgármesterekkel való kapcsolatát nyitottként és megoldásorientáltként értékelte, függetlenül attól, hogy az adott elöljáró melyik politikai párt képviseletében töltötte be vezetői tisztségét. Altfatter Tamás kiemelte továbbá a szatmári elkerülő út ügyének előmozdítását, a megyei utak és a Szatmár megyei egészségügy fejlesztését, illetve a prefektusi hivatal új székhelyének átvételét is. Zárszóként mindenkit emlékeztetett arra is, hogy noha a kormánymegbízotti és alprefektusi helyeket ma már politikai egyezkedések révén ítélik oda, a közigazgatási törvények pontosan rögzítik mindazokat a feladatokat, melyeket e tisztségek betöltőinek politikai hovatartozástól függetlenül, felelősségteljes módon el kell látniuk.


Az esemény végén a helyi és megyei elöljárók, illetve a különböző pártok parlamenti képviselői is köszöntötték az új vezetőséget.



Háttér: A decemberi koalíciós megállapodás értelmében az RMDSZ megőrizte az Arad, Szilágy és Kovászna megyei prefektusi tisztséget, és megkapta a Hargita megyeit, elveszítette viszont a Szatmár és a Kolozs megyei prefektusi tisztségeket. A kormánymegbízotti tisztségeket azt követően kellett újraosztani, hogy tavaly decemberben a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) helyébe a Szociáldemokrata Párt (PSD) lépett be a kormánykoalícióba.
 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: